Ylä-Savon tarinallistetut kulttuurimatkailureitit

”…syrjään suuren maailman valtatieltä ja sen ihmisvirralta.”

Kestävää kasvua Ylä-Savon matkailuun Iisalmen kaupungin hallinnoima hanke, jonka päätavoitteena on matkailuyritysten ja -toimijoiden palveluiden laadun kehittäminen sekä eri yritysten ja toimijoiden välisten tuotepakettien kokoaminen. Ellare, Tarinakone sekä Salmi Platform toteuttivat hankkeeseen kulttuurimatkailun kokonaisuuden vuosien 2022–2023 aikana.

Toimeksiannon tarkoituksena oli rakentaa Ylä-Savon seudulle uudet kulttuurimatkailureitit ja niihin liittyvät palvelukokonaisuudet. Reitit suunniteltiin alueen olemassa olevien kulttuurikohteiden ympärille. Toukokuussa 2023 julkaistut reitit tarjoavat uudenlaisen kokonaiskuvan Ylä-Savon historiasta, kulttuuriperinnöstä sekä roolista osana kansallista historiaa ja identiteettiä niin matkailijoille kuin paikallisille ja lähialueen asukkaillekin.

Kohteista reiteiksi, reiteistä tarinoiksi ja ihmisten koettavaksi

Projektin alkuvaiheessa Ellare ideoi ja toteutti Ylä-Savon seudulle uusia kulttuurimatkailureittejä hankehenkilöstön sekä paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa. Kulttuurimatkailua käsiteltiin toimeksiannossa laajasti taiteilijoista maisemiin, luontoon liittyviin tarinoihin sekä henkilöhahmoihin. 

Tuloksena syntyi kuusi uutta teemallista kulttuurimatkailureittiä, jotka esittelevät Iisalmen, Vieremän, Lapinlahden, Sonkajärven, Kiuruveden ja Rautavaaran parhaat palat. Reitit kohteineen muotoiltiin digitaalisiin kanaviin ja niiden löydettävyyttä parannettiin tuomalla ne maailman laajimmalle aktiviteettimatkailualustalle, Outdooractiveen. Kuuden kulttuurimatkailureitin tueksi Outdooractiveen tuotettiin myös 15 kulttuurimatkailuteemaista lisäreittiä Ylä Savon seudulta. 

Reittien suunnittelun sekä reittien ja kohteiden digitalisoinnin ja sisällöntuotannon lisäksi Ellare toteutti alueen yrityksille tuotteistamistyöpajat, jossa keskityttiin reittien tuotteistamiseen. Työpajaan osallistui laajasti matkailuyrityksistä paikallisiin kulttuuritoimijoihin.

Mistä idea tarinallistettuihin kulttuurimatkailureitteihin lähti? 

Kestävää kasvua Ylä-Savon matkailuun -hankkeen projektipäällikkö Kirsi Piirainen kertoo mistä ajatus Ylä-Savon laajuisiin kulttuurimatkailureitteihin sai alkunsa:

“En ole itse kotoisin alueelta ja ulkopuolisin silmin näin vahvan potentiaalin kulttuurikohteiden ja -perinnön hyödyntämiselle. Näitä ei ole vielä hyödynnetty alueen matkailussa. Lisäksi Ylä-Savossa puhutaan paljon yhteistyöstä toisten kuntien kanssa ja yli kuntarajojen kulkevat reitit näyttävät esimerkkiä tästä matkailun puolella.”

“Reittien avulla myös pidämme huolta siitä, että kulttuuriperintö saa arvoisensa huomion ja sille saadaan uusia julkaisukanavia.

Tarinallistaminen antaa reiteille punaisen langan 

Tarinakoneen Anne Kalliomäki toteutti kulttuurireittien tarinalähtöisen tuotteistuksen yhdessä Ellaren tiimin ja Tilaajan kanssa. Tämä vaihe sisälsi reittien kohteiden valintaa, tarinan ja ihmisten kulkemisen yhteensovittamista kohteesta toiseen, ennakkoselvitystyötä tarinoihin liittyen sekä tarinapajat alueen toimijoiden kanssa. 

Työn pohjalta Anne kirjoitti jokaiselle reitille ydintarinan, joka sisälsi kyseisen reitin tarinallisen konseptin. Lisäksi reiteille laadittiin yhteinen tarinallinen teksti tuotteistuksen ja markkinointiviestinnän tueksi. 

“Useamman toimijan välinen yhteistyö mahdollisti sen, että pystyin keskittymään tarinalähtöiseen tuotteistamiseen ja reittien ydintarinoihin, tarinakonsepteihin. Varsinainen käsikirjoitustyö jatkui sitten Salmi Platformin toimesta. Suosin tätä yhteistyön mallia mielelläni myös jatkossa. Ellaren tiimin kanssa saimme jälleen kehitettyä myös reitistöjen ja alueen tarinallistamista eteenpäin. Näistä oivalluksista hyötyvät myös seuraavat yhteiset projektit.

Erityiskiitos myös hankepäällikkölle hyvästä koordinoinnista projektissa, jossa meillä oli käsissämme valtava määrä erilaista tietoa ja yksityiskohtia hallinnoitavaksi. Tarinallista tietoa olisi hyvä kerätä alueilla jo etukäteen helposti tuotteistettavaan muotoon. Tästä olisi hyötyä alueen erilaisille toimijoille muutenkin.”

“Ylä-Savon toimijat ja sidosryhmät olivat hienosti mukana ja auttoivat tarinoiden osalta hyvin aina tarvittaessa. Ja oli ihana huomata, että innostus reittejä kohtaan kasvoi projektin edetessä. Reittien kautta myös tuotteistukseen saatiin uusia ajatuksia, jotka konkretisoituivat jatkopajassa alueen yrittäjien ja kehittäjien kanssa reitteihin linkittyviksi tuoteaihioiksi. Reitit eivät ole vain reittejä, ne tuovat uutta virtaa koko alueen kulttuurimatkailun kehittämiseen, tuotteistamiseen ja brändäykseen.” 

- Tarinallistaja Anne Kalliomäki, Tarinakone Oy

Tarinallisemmat audiosisällöt reittien elävöittäjänä 

Salmi Platform teki reittien lopulliset käsikirjoitukset ja toteutti Juhani Ahon matkassa - matkailureitin äänikerronnan ja siihen liittyvät näyttelijävalinnat sekä audiosisältöjen tuotannon Outdooractive -alustalle.

"Kulttuurimatkailureitin toteuttaminen on ollut todella mielenkiintoinen projekti Ellaren, Tarinakoneen, Kestävää kasvua Ylä-Savon matkailuun -hankkeen ja Iisalmen kaupungin kanssa. Meille tämä on ollut hyvä yhteistyön avaus Ellaren suuntaan ja jatkossa meilläkin on mahdollisuus tuottaa audiosisältöjä Outdooractive -alustalle."  

- Saku Määttä, Salmi Platform 

Piirainen on itse matkustaessaan nähnyt ja kuunnellut erilaisia tarinoita ja kohde-esittelyjä ja kertoo halunneensa tuoda reittien tarinoihin myös faktojen kertomisen lisäksi keveyttä.

“Tarkoituksena on, että matkailijalla tulee tunne, että opas kertoisi kohteista, eikä niin kuin ääni tulisi nauhalta.”, Piirainen kertoo.

Matkailualan ammattilaisten ja alueen toimijoiden yhteistyön tulosta 

Toukokuussa 2023 julkaistuja reittejä on esitelty kesän markkinointitilaisuuksissa ja ne ovat saaneet innostuneen vastaanoton. Erityistä kiitosta reitit ovat saaneet mahdollisuudesta kuunnella reitin tarinoita, sillä tarinoiden koetaan antavan uuden ajatuskulman kohteelle. 

“Matkailija voi rauhassa katsella kohdetta ja samalla kuunnella. Audion voi välillä vaikka keskeyttää ja katsella tarkemmin ympärille ja kuunnella sitten uudestaan. Erityisesti pidetään tarinankertojien äänestä ja tyylistä.”, Piirainen kertoo. 

Yläsavolaiset yritykset voivat käyttää reittejä markkinoinnissa ja alueen kunnat nostaa reitit nähtävyys ja koe - kategorioissa esille. Lisäksi yrityksillä on mahdollisuus tuotteistaa palveluita reittien teemojen ympärille. Esimerkiksi Juhani Ahon jalanjäljillä -reitistä on jo tehty bussiretki, johon linkittyvät useiden seudun yritysten palvelut.

Piirainen kertoo olevansa projektin lopputuloksesta todella ylpeä:

“Jokainen reitti on tarinaltaan erilainen ja käsittelee eri teemaa. Toteutuneet reitit ovat pääavaus uudenlaisella sisällöille alueella. Reittejä ja niiden teemoja tullaan tuomaan vahvasti esille markkinoinnissa.”

Myös yhteistyö Ellaren, Tarinakoneen ja Salmen kanssa saa kiitosta hankkeen projektipäällikköltä:

“Loistavasti Ellare ja Tarinakone onnistuivat yhdistämään useita kuntia samalle reitille  – eli tarina on yhdistävä asia, ei kohde. Lisäksi he kuuntelivat hyvin kulttuuritoimijoiden sanomaa, jonka he halusivat tuoda esille.”

“Salmi Platformin ohjeistukset miten saataisiin haluttu tunnelma ääniin ja sisältöihin olivat arvokkaita ja heidän perustelunsa valinnoilleen olivat hyviä. Niiden avulla lopputulos oli enemmän kuin uskalsin odottaa. Sama oli Annen kanssa, loistavaa ymmärrystä sisällöstä.”, Piirainen jatkaa. 

Tutustu tarinallistettuihin reitteihin Outdooractivessa:

Ylä-Savon tarinallistetut kulttuurimatkailureitit

Ylä-Savon luonto- ja kulttuurireitit

Edellinen
Edellinen

Suunnitteletko hakevasi rahoitusta kansainvälistymiseen?

Seuraava
Seuraava

Kainuussa panostetaan yhdenvertaisiin palveluihin