Viestinnän saavutettavuuden työkaluja ja keinoja

Kun huomioi erilaisia rajoitteita, viestinnästä voi tehdä entistä saavutettavampaa. Ymmärtämistä voi helpottaa selkokielellä, kuvien näkyvyyttä alt-teksteillä, videoiden visuaalisia tietoja kuvailutulkkauksella ja äänellistä informaatiota tekstityksillä.

Helpompaa lukea – helpompaa ymmärtää

Yleisesti ottaen kaikille käyttäjille on hyödyksi se, että tiedot ovat loogisessa järjestyksessä ja että monimutkaisia sanoja tai sanontoja vältetään. Lisäksi sisällöstä voi tehdä selkokielistä, jolloin kielen rakenteista ja lauseista tehdään yleiskieltä yksinkertaisempia ja helpommin ymmärrettäviä. Selkokieli on avuksi henkilöille, joilla on ymmärtämisen rajoite, ja se tukee myös kielenoppijoita. Selkokielellä esitettynä:

Tekstin selkeä rakenne ja järjestys helpottaa kaikkia käyttäjiä.

Monimutkaisia sanoja tai sanontoja ei kannata käyttää.

Selkokielessä lauseet ovat yksinkertaisia. Sen avulla tekstiä voi ymmärtää helpommin. 

Selkokieli auttaa toimintarajoitteisia ja kielenoppijoita.

Kuvallista tietoa tekstiksi ja puheeksi

Näkövammaiset henkilöt käyttävät ruudunlukuohjelmaa, joka lukee verkkosivujen sisällön käyttäjälle ääneen. Siksi alt-teksti eli vaihtoehtoinen teksti on todella hyödyllinen käyttäjälle, joka ei voi nähdä kuvia. Alt-teksti on kuvaan liitetty, yhden tai enintään kahden virkkeen pituinen kuvaus, jonka ruudunlukuohjelma lukee käyttäjälle ääneen.

Samaan tapaan visuaalista informaatiota voi välittää puheena. Tällöin kyseessä on kuvailutulkkaus. Kuten alt-teksteissä, kuvailutulkkauksessakin kerrotaan ja kuvaillaan nähtävissä olevaa tietoa, mutta puheen muodossa.

Tärkeää on kertoa konkreettisesti siitä, mitä kuva esittää tai mitä siinä tapahtuu. Mikäli kuvassa on tekstiä, sekin tulisi kirjoittaa alt-tekstiin tai sisällyttää kuvailutulkkaukseen. Kuvaa voisi esimerkiksi kuvailla seuraavalla tavalla:

Lähde: Näkövammaisten liitto ry 2019: Sanoita some: Näin teet alt-tekstin Instagramissa. 

Lähde: Näkövammaisten liitto ry 2019: Sanoita some: Näin teet alt-tekstin Instagramissa

Erilaiset äänet tekstimuotoon

Videoihin on hyvä lisätä tekstitys, jotta sen sisältö olisi saavutettavaa myös niille, joilla on kuulemisen rajoite. Tällöin tekstitykseen sisällytetään puheen lisäksi myös muita tilanteen kannalta tärkeitä ääniä – myös ne, jotka eivät näy tapahtumahetkellä kuvassa.

Jos videolla esimerkiksi kuvataan luontokohdetta, jonka taustaäänet ovat oleellisia elämyksellisyyden kannalta, äänet voi sisällyttää tekstitykseen seuraavasti: 

[kosken kohinaa ja kivien kuminaa veden virtauksen vaikutuksesta]

Myös esimerkiksi podcastin sisällön voi litteroida tekstimuotoon. Litteroitu teksti on hyvä julkaista podcastin yhteydessä sivulla, eikä ladattavana liitteenä.

Saavutettavuus on osa esteettömyyttä

Luontomatkailu kuuluu kaikille, ja siksi Ellare Oy tarjoaa esteettömän matkailun kehittämistä ja konsultointia. Palvelumme kattavat koko matkakohteen, luontokohteiden ja -reittien ja palveluiden esteettömyyden kartoittamisen, kehittämissuunnitelmat ja konseptoinnit sekä tuotekehityksen ja markkinoinnin.

Lue lisää esteettömyydestä ja saavutettavuudesta blogissamme tai ota yhteyttä



Edellinen
Edellinen

Lähimatkailua parhaimmillaan! Katso vinkit kesä-Suomen valloitukseen

Seuraava
Seuraava

Outdooractive-sovelluksen monenlaiset toiminnot: navigointi, reititys, aktiviteettien tallennus ja paljon muuta!