Konkarit ja ensikertalaiset kohtaavat Puumalan saaristoreitillä

Kuva: Tiina Kattilamäki

11 saaren ja upeiden maisemien läpi mutkitteleva tie johtaa Puumalan Lintusaloon. Täällä sijaitseva Nestorinranta tarjoaa monipuolisia palveluita matkailijoille aivan Saimaan rannalla. Tätä kautta kulkevat myös monet Saimaan pyörämatkailijat, joita pääsin haastattelemaan Etelä-Karjalan liiton hallinnoiman Vähähiiliset liikenneketjut -hankeen puitteissa.

Nestorinrannan palveluihin kuuluvat muun muassa majoitus, lettukahvila, erilaiset teemapolut, saunaelämykset sekä välinevuokraus. Pihapiirissä voi saunoa, tutustua tilan eläimiin tai nauttia kesäillan rauhasta omenapuun alla. Myös pyörämatkailijöiden tarpeet on ottettu huomioon. Täällä, kuten muuallakin Suomen matkailu- ja majoituskohteissa, korona on aiheuttanut kevään mittaan epävarmuutta.

“Aluksi varaukset loppuivat kokonaan, kunnes huhtikuussa niitä alettiin taas tekemään varovaisesti. Tällä hetkellä meillä on täysi kapasiteetti käytössä ja enemmänkin olisi tulijoita”, kertoo Riitta Viialainen, Nestorinrannan omistaja.

Eikä ihme. Saimaa on suosittu varsinkin pyörämatkailijoiden keskuudessa. Maisematiet, lauttamatkat, palvelut, nähtävyydet ja sopivan pituiset päiväetapit vetävät puoleensa kävijöitä ympäri Suomen.

Päivän ensimmäiset haastateltavat pyöräilijät, Tiina ja Mikko, ovat tulleet pyörineen Hurissalosta Lintusaloon. Jyväskylästä kotoisin oleva pariskunta kertoo pyöräilevänsä Saimaalla ensimmäistä kertaa.

“Valittiin pyöräilykohteet ihan sen perusteella, missä paistaa aurinko”, Tiina nauraa. Sää on haastattelun hetkellä pilvinen ja tuulinen.

Kiitosta Saimaalla saavat upeat maisemat ja mielenkiintoiset nähtävyydet, lauttayhteydet sekä sopivan pituiset päivämatkat.

“Saimaa on mielenkiintoinen kotimaan matkakohde. Puumalan saaristoreitti on ehdottomasti vierailun arvoinen”, Tiina sanoo. Pariskunta vakuuttaa saapuvansa Saimaan pyörämatkalle myös toistamiseen.

Saimaa sopii kaiken tasoisille pyöräilijöille

Norppa ll:n tunnistaa jo kaukaa. Punainen lautta lipuu läpi Saimaan tuulisten vesien kohti Lintusalon laituria, johon se tömähtää pehmeästi. Lautan kannelta lipuu parikymmentä pyöräilijää sekä muutama moottoripyöräilijä kohti Nestorinrannan kuuluisaa lettukioskia. Täällä kohtaavat niin konkaripyöräilijät kuin ensikertalaisetkin. Saimaan pyöräilyreitit vaikuttavat siis sopivan kaiken tasoisille pyöräilijöille.

Pääkaupunkiseudulta oleva pariskunta on ensimmäistä kertaa Saimaalla, mutta he ovat tehneet paljon pyörämatkoja Euroopassa. Varsinkin Ranskan pyöräilyreitit, pyöräily-ystävälliset palvelut, sekä hyvä ruoka tulevat pariskunnan puheissa vahvasti esille.

”Ranskassa pyöräily on kulttuuria”, Timo, pariskunnan toinen puolisko, toteaa.

Euroopan reissujen lisäksi pariskunta on polkenut kotimaan pidempiä pyöräilyreittejä. Varsinkin Turun saariston Rengastie ja sen palvelut saavat kiitosta. Pariskunta onkin polkenut vakioreittinsä 15 kertaa.

Myös ensikertalaisia Nestorinrantaan saapuu useampia. Tällaisia ovat muun muassa ensimmäisellä pidemmällä pyörämatkallaan oleva Sanni sekä ystävykset Rea ja Maarit, jotka ovat leppoisalla asenteella liikkeellä.

”Aloimme pyöräilemään Puumalan saaristoreittiä, mutta menemme mentaliteetilla ”oman reitin rakennus omien tarpeiden mukaan””, Rea kertoo.

”Emme seuraa varsinaisesti mitään reittiä, vaikka ajatus saaristoreitistä on toki taustalla”, Maarit jatkaa.

Lauttayhteyttä kehutaan useassa porukassa edulliseksi ja helpoksi tavaksi liikkua Saimaalla pyörän kanssa. Lauttayhteys Hurissalosta Lintusaloon yhdistää Puumalan saaristoreitin etapit toisiinsa. Myös minä pääsen kokemaan Saimaan vesiltä käsin pyörälautta Roopen kyydissä, joka kuljettaa pyöräilijöitä Lintusalon ja Taipalsaaren Sarviniemen välillä. Tämä lautta yhdistää Puumalan saaristoreitin pidempään, noin 160 kilometrin mittaiseen Saimaan saaristoreittiin. Maisemat ovat upeat.

Onko turvallisuus yksin pyöräilijän vastuulla?

Kuten Pirjon haastatteluissa Sarviniemessä, turvallisuus puhuttaa pyöräilijöitä myös Lintusalossa. Huolenaiheena ovat teiden kunto sekä ohi kovaa ajavat rekat. Puumalan saaristoreitillä pyöräilijöitä kehoitetaan useammassa kohdassa olemaan polkematta rinnakkain, tästä syntyy mielenkiintoinen keskustelu Hanneleen kanssa.

“Miksi turvallisuus laitetaan yksin pyöräilijöiden vastuulle? Myös autoilijoiden tulisi kiinnittää huomioita pyöräilijöihin, eikä vain toisin päin. Nyt tuntuu lähinnä siltä, etteivät autoilijat välitä.”, Hannele sanoo.

Päänvaivaa aiheuttaa myös paikoin huonossa kunnossa oleva tie, joka omalta osaltaan vaikeuttaa pyöräilijöiden matkaa ja vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen. Osa pyöräilijöistä toivoi mahdollisia kiertoreittejä tai leveämpää ajokaistaa pyöräilijöille.

Palautteesta huolimatta lettukioskilla vastaan tulee toinen toistaa iloisempia pyöräilijöitä. Pyöräilijöiden puheesta käy selvästi ilmi, että pyörämatka Saimaalla on elämys, johon ollaan valmiita panostamaan niin ajallisesti, kuin rahallisestikin. Mahdollisuus alueen pyörämatkailun kehittämiseen otetaan positiivisesti vastaan.

Päivän monipuolisen annin ja haastattelujen jälkeen illan Nestorinrannassa kruunaa hidastempoinen kävelylenkki alueen luontopoluilla. Neljä erilaista polkua on merkitty maastoon eri värisillä nauhoilla. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa kohti kapeaa niemennokkaa, jonka jälkeen se kiipeää ylös kalliolle. Täältä maisema avautuu pitkälle Saimaan ylle. Matkaan ei tarvitse lähteä yksin, sillä omistajien suloinen Luka-koira kulkee kanssani koko tunnin kestävän lenkin. Luka on selvästi kulkenut näillä poluilla ennenkin, sillä aina kun meinaan kääntyä väärään suuntaan, se on jo ohjaamassa oikealle polulle.


Lue myös mitä Pirjo kirjoitti omasta haastattelupäivästään Sarviniemessä!

Katso kaikki Saimaan pyöräily- ja retkeilyreitit, käyntikohteet ja majoituskohteet Outdooractivesta.

Jätä kommentti