Benchmarking-matkat

Pyörämatkailun benchmarking -matka Bodensee 03. - 07.09.2019

Tiesitkö, että pyörämatkailu tuottaa Keski-Euroopassa enemmän kuin risteilymatkustus? Pyörämatkailu on kiinnostava myös monen pienen ja ei-niin perinteisen matkailukohteen näkökulmasta. Sen jättämä tulo jää paikallistalouteen ja kanavoituu pieniinkin kohteisiin. Se on paikallisista palveluntuottajista riippuvaista eikä isojen kansainvälisten operaattoreiden kontrolloimaa. Pyörämatkailu istuu myös moniin matkailutrendeihin, lähi- ja luontomatkailuun sekä aktiviteetti- ja seikkailumatkailuun. Pyörämatkailijan motiivina on päästä tavanomaisten matkailukohteiden ulkopuolelle, pienempiin paikkoihin, tutustua paikalliseen elämään ja elämäntapaan ja nauttia kevyestä liikunnasta ja ulkoilusta luonnossa.

Teimme benchmarking -matkan Boden-järvelle 03.-07. syyskuuta 2019, jolloin tutustuimme aluee pyörämatkailuun. Sen lisäksi vierailimme Eurobike -tapahtuman Cycle Tourism Travel Talk -tapahtumassa kuulemassa pyörämatkailun uusimmista trendeistä. Itse pyöräilyn lisäksi matkalla päästiin verkostoitumaan laajasti eri toimijoiden kanssa.

Pyörämatkailun kehittäminen on entistä suunnitelmallisempaa. Vaikka edellytyksiä pärjätä kansainvälisillä markkinoilla olisi, saattavat pienet yksityiskohdat palveluiden tarjonnassa estää kansainvälistymisen. Tällaisia esteitä ovat esimerkiksi toimimaton liikenne ja logistiikka, palveluntarjoajien puutteelliset tiedot ja taidot tai puutteelliset palvelut. Lisäksi reitistöistä ja palveluista on oltava saatavilla ymmärrettävää ja käyttökelpoista tietoa. Reitistöjen kehittäminen vaikuttaa myös paikallisten ja lähiseutujen asukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden viihtyvyyteen, liikkumiseen lähiseudulla ja tuo terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.