Laadukas reittijälki on reitin oleellisin tieto

Reittijälki on yksinkertaisimmillaan viiva, joka näyttää reitin kulun kartalla. Vaikka loppukäyttäjän ei välttämättä tarvitse tietää reittijäljistä tämän enempää, reittisisältöä tuottavien tahojen on tiedettävä reittijälkien perusteet, jotta reittijälki voidaan näyttää käyttäjälle mahdollisimman selkeästi ja käyttökelpoisesti.

Näkyvä reittijälki on yksi reitin oleellisimmista tiedoista, sillä sen avulla reitin kulku näytetään kartalla; reittijäljet tarvitaan niin printtikarttoja, kuin sähköisiäkin karttoja varten. On tärkeää, että asiakkaan katsomassa kartassa on käytettävissä mahdollisimman hyvä ja luotettava reittijälki, sillä varsinkin tuntemattomassa maastossa liikuttaessa laadukkaan reittijäljen merkitys korostuu.

Hyvän reittijäljen ominaisuuksia ovat selkeys ja luotettavuus. Hyvästä reittijäljestä on korjattu pois siihen kuulumattomat osuudet tai poikkeamat reitiltä. Hyvä reittijälki on myös luotettava, eli reitti kulkee jäljen osoittamassa kohdassa, eikä esimerkiksi 50 metriä sivussa.

Reittijälki sähköisellä kartalla
Reittijälkeä tarvitaan reitin näyttämiseen karttapohjalla. Hyvä reittijälki on tarkka ja selkeä.

Reittijälki voi olla eri tiedostomuodoissa, mutta pääsääntöisesti tarvitset vain gpx-tiedostoa, joka on yleisin eri järjestelmien ymmärtämä muoto reittijäljille. Jos sinulla on valmis reittijälki esimerkiksi kml- tai shp -tiedostona, voit konvertoida sen gpx-tiedostoksi nettipohjaisen MyGeodata konvertterin avulla.

Reittijälkien yleisimpiä ongelmia

Tallentaessasi reittijälkeä gps-laitteella tai puhelimella jälkeen tallentuu kaikki liikkuminen. Jos poikkeat reitiltä vaikkapa puskapissalle, myös tämä poikkeama tallentuu reittijälkeen. Toinen yleinen tallennusvaiheessa tapahtuva ongelma on unohtaa nauhoitus päälle taukoa pidettäessä, jolloin taukopaikan ympärille tallentuu epämääräinen jälkien syherö. Tällaiset tiedot eivät ole käyttäjälle tarpeellisia, ja ne vääristävät tietoa muun muassa reitin pituudesta. Maastossa nauhoitettu reittijälki vaatii lähes aina siistimistä tietokoneella.

Joskus etenkin pidemmät reittijäljet nauhoitetaan useassa osassa. Tällöin voidaan törmätä esimerkiksi ongelmaan, jossa jäljen osuudet näkyvät sähköiselle kartalle tuotuna väärässä järjestyksessä. Tällöin osuuksien alku- tai päätepisteiden välillä näkyy reittiin kuulumattomia suoria viivoja. Ylimääräiset viivat tekevät jäljestä hyvin sekavan ja antavat vääristyneitä tietoja esimerkiksi reitin pituudesta. Tällaisen jäljen pystyy korjaamaan järjestämällä reitin osuudet oikeaan järjestykseen esimerkiksi ilmaisella Garmin Basecamp -ohjelmalla, kuten tässä esimerkkivideossa.

Esimerkki osissa tallennetusta gpx-jäljestä, joka osuudet ovat väärässä järjestyksessä. Suorat viivat yhdistävät reitin osuuksien alku- ja päätepisteet ja pilaavat jäljen näkymän.

Miten tallennan reittijäljen?

Tallentaminen maastossa

Reittijäljen tallentaminen onnistuu kulkemalla reitti läpi nauhoittaen reittijälki gps-laitteella tai puhelimen sovelluksella, esim. Outdooractivella. Tallennettaessa on tärkeä muistaa, että kaikki liikkuminen tallentuu jälkeen. Aloita reitin tallennus reitin alkupisteestä ja muista lopettaa tallennus ennen kuin jatkat taas matkaa autolla kohti kotia (et varmaankaan halua opastaa reitin käyttäjiä kotiovellesi). Maastossa jälkeä tallennettaessa on hyvä huomioida, että gps-tarkkuus on riittävä, jotta reitti tallentuu oikeaan paikkaan. Gps-laitteella näkee usein tarkkuuden metreissä ja useat puhelinsovellukset ilmoittavat gps-signaalin ollessa huono.

Gps-laitteella jälkeä tallennettaessa on hyvä muistaa nimetä tiedosto reitin nimellä. Gps-laitteelta ladataan reittijäljen tiedosto tietokoneelle jatkotyöstöä varten. Jatkotyöstö ja jäljen siivoaminen onnistuu esimerkiksi ilmaisella Garmin Basecamp -ohjelmalla.

Reitin tallennus onnistuu puhelimen sovelluksella tai gps-laitteella

Puhelimeen on saatavissa sovelluksia, joilla pystyy tallentamaan reittijäljen. Esimerkiksi Outdooractiven mobiilisovelluksella on helppo tallentaa reittijälki maastossa kulkien. Reitti tallentuu suoraan pilveen Outdooractive-tilillesi ja voit muokata jälkeä ja jatkaa muun reittitiedon syöttämistä myöhemmin suoraan Outdooractivessa joko puhelimella tai tietokoneella. Pystyt myös lataamaan tallentamasi jäljen gpx-tiedostona.

Reittijäljen piirtäminen tietokoneella

Reittijäljen voi myös piirtää tietokoneella. Tämä onnistuu varsinaisten paikkatieto-ohjelmien lisäksi erilaisissa karttapalveluissa. Outdooractivessa reittijäljen piirtäminen onnistuu joko manuaalisesti tai seuraten automaattisesti taustakartta-aineistossa olevia polkuja ja teitä. Yksittäisen reittijäljen voi piirtää myös esim. retkikartta.fi -palvelussa hyödyntämällä mittaustyökalua.

Reittijälkeä käsin piirrettäessä on tärkeää varmistaa, että jälki piirretään reitin tai polun oikeaan sijaintiin ja mahdollisimman tarkasti reitin mutkia mukaillen. Tähän auttaa Outdooractiven ominaisuus, joka piirtää reitin automaattisesti taustakartan jälkien perusteella. Manuaalisesti reittejä piirrettäessä on hyvä hyödyntää eri karttatasoja, kuten maastokarttaa, satelliittikuvia tai OpenStreetMap:ia. Outdooractivessa pystyt vaihtamaan taustakartan näkymää kesken reittijäljen tekemisen, mikä auttaa tarkan jäljen piirtämisessä.

Mistä löydän reittijäljen?

Valmiiden reittijälkien hyödyntäminen

Käyttäjät voivat myös ladata reittijäljen tiedostona, jonka avulla reittijälki saadaan näkyviin esim. omaan gps-laitteeseen tai pyörätietokoneeseen ja useista reiteistä onkin jo saatavilla reittijälki gpx-tiedostona. Eniten reittijälkiä löytyy lipas.fi tietokannasta ja Outdooractiven reittihaulla. Etenkin lipas.fi -palvelusta haettuja reittijälkiä käytettäessä on hyvä varmistaa, että tieto on edelleen ajantasaista. Moni reitti on tallennettu lippaaseen useassa osassa, jolloin ne on yhdistettävä ja järjestettävä jälkikäteen tietokoneella.

Jos tilaat reittijäljet ulkopuoliselta taholta, muista vaatia laadukkaat ja käyttökelpoiset tiedostot.

Tarvittaessa autamme teitä laadukkaiden reittijälkien tekemisessä.


Haluatko oppia lisää reitti-informaatiosta ja sen tuottamisesta? Tule mukaan “Mitä on hyvä ja laadukas reitti-informaatio” -webinaariin 3.6.2020, klo 9:30 – 12:30. Lue tarkempi kuvaus ja tarkasta hinnat allaolevasta linkistä:

Ellaren kevään ja alkukesän webinaarit

Jätä kommentti