Esteettömyys Helsingin seudun luontokohteissa


Luonnossa liikkumisen suosio jatkaa kasvamistaan kun uudet ryhmät ovat innostuneet tutustumaan luonnon tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tämän seurauksena myös yritykset ovat lähteneet kehittämään uusia palveluita, ja kehittämistarpeita on havaittu esimerkiksi esteettömän luontomatkailun sekä pyörämatkailun saralla. Ellare toteuttaa oman kehittämishankkeen, jossa keskitytään erityisesti esteettömän luontomatkailun sekä pyörämatkailun kehittämiseen. Tässä kirjoituksessa polkaisemme hankkeen käyntiin ja tarkastelemme esteettömyyttä muutamassa pääkaupunkiseudun luontokohteessa.


Vierailimme Helsingin Lammassaaren ja Kivinokan sekä Espoon Villa Elfvikin esteettömillä luontopoluilla ja lintulavoilla. Hankkeessa mukana oleva esteettömyyden asiantuntija Jukka Parviainen esitteli Ellaren muulle tiimille vierailtujen luontokohteiden esteettömyyttä, johon pureudumme tässä postauksessa tarkemmin.

Lammassaari

Lammassaari on lintubongareiden ja ulkomaisten turistien suosiossa, ja kauniina kesäpäivänä alueen polut ovat täynnä väkeä. Lammassaaresta löytyy esteetön pitkospolku sekä Luonnon syli -luontopolku, jotka muodostavat noin 3,5 kilometrin mittaisen esteettömän reitin. Pitkospolku johtaa metsän laidalle esteettömälle lintulavalla, jolta avautuu näkymä Vanhankaupunginlahden lintuvesille. Luonnon syli -luontopolku kulkee rehevässä Pornaistenniemessä, jonka varrelta löytyvä lintutorni ei kuitenkaan ole esteetön.

Lammassaaressa huomio kiinnittyy pitkospuiden riittävään leveyteen, näppäriin ohituspaikkoihin, rampillisiin katselulavoihin sekä kaltevuuskulmiin, jotka vaihtelevat lavalta toiselle. Monessa kohdassa kaltevuudet ylittävät suositellun kahdeksan prosenttia. Huomio kiinnittyy usealle melko huomaamattomiin asioihin, kuten polun keskellä törröttävään kiveen, johon pyörätuolin jalkatuki osuu herkästi tai osittain reitin päälle kellahtaneeseen puuhun. Nämä voivat olla näkövammaiselle vaikeasti havaittavissa. Käsijohteita alueella ei juurikaan ole. Luonnon syli -polun käsijohde on hyvä esimerkki oikean mallisesta ja luontoon kauniisti sulautuvasta, joskin väärässä kohdassa sijaitsevasta johteesta.

Lisäksi huomio kiinnittyy rappusiin, joista kirkas auringonpaiste vie värikontrastin lähes kokonaan. Mahdollisia ongelmia pyörätuolilla kulkevilla tuottaa eläväinen puu, joka kutistuessaan jättää rakoja lautojen väliin. Renkaat saattavat jäädä väleihin kiinni ja pahimmillaan rikkoutua. Kiitosta Lammassaaressa saavat lintulavan läpikuultavaa materiaalia olevat päätyseinät, joiden ansiosta näkymä avautuu pyörätuolissa istuvalle.Kivinokan luontopolku

Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen eteläpäässä Kivinokassa sijaitseva Puumerkkipolku sopii niin liikkumis- kuin toimintaesteisille. Reitti on melko helppokulkuinen sekä tarvittavan leveä. Reitti on päällystetty kivituhkalla, joka muodostaa polulle kestävän pinnan. Täällä huomio kiinnittyy reitin siisteytyyn; polulla ei ole juurikaan liikkumista haittaavia käpyjä tai neulasia, vaikka reittiä reunustaa runsas sekametsä. Pääosin tasaisen reitin varrelta löytyy muutama jyrkkä kohta, joka ylittää suositellun enimmäiskaltevuuden.

Reitin varren erilaisia puita ja kohdetauluja pääsee katsomaan ja tunnustelemaan helposti pyörätuolilla. Jokaisen puumerkin luona polun pintamateriaali muuttuu kivituhkasta päällystetyksi puupinnaksi, jonka ansiosta näkövammaiset tietävät saapunensa uuden puulajin luo. Materiaalin vaihtuminen toiseen kesken polun ei myöskään tuota ongelmia pyörätuolilla kulkevalle, sillä kynnykset kahden materiaalin välillä on tehty matalaksi.

Polun varrelta löytyy kaksi penkkiä levähdystä varten, sadekatos opasteineen sekä lintulava. Kohdetauluista löytyy pistekirjoitusta sekä kohokuvia. Käsijohteita reitin varrelta löytyy kahdelta korkeudelta, mutta muodoltaan ne eivät olet käyttäjälleen ideaaleimmat. Kivinokassa kiitosta saa laudoitus, johon pyörätuolin renkaat eivät jää kiinni sekä monipuolinen esteettömyyden huomioon ottaminen.Villa Elfvik

Villa Elfvikin luontotalo ja sen ympäristö Espoossa sopii esteetöntä luontopäivää suunnittelevalle. Laajalahden luonnonsuojelualueelta vierailija on Etelä-Suomen parhaimmilla lintuvesillä, ja alue on kansainvälisesti arvokas. Alueelta löytyy useita polkuja sekä esteetön Luonnon helmassa -luontopolku, joka sopii lumettomaan aikaan rattaille ja pyörätuolille.

Rantaruovikosta vierailija löytää jokseenkin pyörätuolille tai vaunujen kanssa kulkeville sopivan laiturireitin, jonka kuljimme läpi. Vaikka laiturireitillä on otettu huomioon käsijohteet ja reitti on rakennettu kutistumattomasta materiaalista, hankaliakin kohtia löytyy. Lankkureitin kapeuden vuoksi ohittaminen esimerkiksi kahdella pyörätuolilla tai vaunuilla on lähes mahdotonta muualla kuin polun varren ohituspaikoilla.

Kiitosta saa alueen lintutorni, jonka alemmalle tasanteelle johtaa esteetön ramppi. Lintutornilta avautuu huikea näkymä lahdelle ja alueen lintuvesille. Tornin esteetön osa on sadepäivänäkin oivallinen, kun ylin kerros muodostaa sille katon. Lisäksi tornin kaiteet ovat useimmille tornissa pyörätuolilla vieraileville sopivan korkuiset.Päivän tärkein anti

  • Esteettömyys on monitahoista, eikä rajoitu pelkästään liikkuvuuden haasteisiin. Polulle osittain kaatuneen puun voi kiertää pyörätuolilla, mutta sen havaitseminen on näkövammaiselle hankalaa.
  • Kivi keskellä polkua, kynnykset, kontrastit tai pitkospuun lautojen raot… Esteettömyyteen liittyvät pienet asiat jäävät monelta huomaamatta, vaikka ne mahdollistavat — tai pahimmillaan estävät esteettömäksi tarkoitettujen luontokohteiden kokemisen. Harva asia on liian pieni tai mitätön esteettömyyden näkökulmasta, mutta asiaosaamisen puuttuessa osa niistä jää helposti huomioimatta.
  • Esteettömiä palveluita löytyy sieltä täältä, mutta kokonaan esteettömiä kohteita ei juurikaan ole. Näistä kolmesta pääkaupunkiseudun kohteesta esteettömiä palveluita tarjottiin monipuolisimmin Kivinokassa.
  • Pelkkä reitti on aina pelkkä reitti, mutta mikä tekee siitä vierailun arvoisen? Mieti miksi vierailija haluaisi tulla juuri tähän paikkaan ja mitä erityistä paikalla on tarjota. Tämä koskee kaikenlaisia reittejä.
  • Esteettömässä luontomatkailussa ennakkotiedon merkitys korostuu. Tarjoa riittävästi ennakkotietoa, jotta käyttäjä voi itse arvioida reitin soveltuvuuden.
  • Hyödynnä esteettömyyden suunnittelussa asiantuntijoiden apua.

Lisäksi esteettömyys:

  1. Mahdollistaa liikkumisen
  2. Tekee liikkumisesta turvallista
  3. Tekee liikkumisesta nautittavaa

Ellare tarjoaa esteettömyyskartoitusta, innostavia työpajoja, esteettömän matkailun kehittämissuunnitelmia sekä valmennuksia. Ota yhteyttä!

Jätä kommentti